Till en tandspecialist i Göteborg med min utslagna tand.

Jag kan inte påstå att mitt jobb som smycketillverkare är så farligt men jag kanske får tänka om efter et besök hos en tandläkare i Göteborg. För ett tag sedan snavade jag på en matta och föll med ansiktet rakt in min arbetsbänk. Jag slog ut halva min framtand och blev förtvivlad. Min vanliga tandläkare skickade mig till en tandläkare för vidare behandling. Det är ju inte kul att gå omkring med ett fult leende precis.

Hur som helst efter mitt besök i Göteborg, blev det flera men nu kan man inte ens se vad jag råkat ut för! Det blev jättebra! Om man skadar sina tänder eller råkar ut för andra saker med dem finns det flera olika saker man kan göra för att de ska bli bra och funktionella igen. Här är några av de alternativ som en tandläkare eller specialist kan hjälpa till med.

Alternativ för implantat

Implantat är en fast alternativ till avtagbara proteser. De kan vara det enda alternativet om tandlossning har orsakat munnen att krympa så att den inte längre kan stödja tandproteser. Du kan använda implantat för att ersätta en enda tand eller flera tänder. För att passa ett implantat, är titanskruvar borras i käkbenet för att stödja en krona, brygga eller protes.

Implantat är tillgängliga för patienter som till exempel inte kan bära tandproteser eller vars ansikte och tänder har skadats, till exempel människor som har haft muncancer eller råkat ut för en olycka som har slagit ut en tand. Det är vanligt att bryta, flisa eller slå ut en tand. Om tanden är flisas, jämnas den ner och fylls, eller sätt det dit en krona. Om tanden har slagits ut eller är illa bruten, kan din tandläkare anpassa en protes eller brygga. Om du behöver ett implantat, kommer du att hänvisas till en tandläkare. Här hittar du en tandläkare i Göteborg, vasaviktoria.se.

Proteser monteras i stället för naturliga tänder. En fullständig uppsättning används för att ersätta alla tänderna. En del uppsättningar används för att ersätta en eller flera saknade tänder. Proteser är specialtillverkade med hjälp avtryck från tandköttet. De är vanligtvis tillverkade av metall eller plast. Proteser är viktigt om du förlorar dina naturliga tänder, att förlora tänderna gör det svårt att tugga maten, vilket negativt påverkar din kost och kan orsaka att dina ansiktsmuskler går ihop.

Jag tror att jag ska göra en liten serie med tandsmycken och ett av dem ska jag ge till henne som fixade så att jag kan le igen!

Fasader är nya ytskikt för tänderna som döljer en missfärgad eller skadad tand. För att montera en fasad, läggs ett tunt skikt av porslin över den främre delen av tanden (liknande hur en falsk nagel appliceras).