Aluminium till smycken?

Idén om att använda aluminium och kanske även mässing för att göra smycken dök upp i mina tankar häromdagen. Det kan verka främmande, men om man är en erfaren hantverkare som letar efter något annat att prova, eller en nybörjare som inte är säker på var man ska börja, är chansen att man kan bli positivt överraskad av resultaten.

Aluminium är ett mjukt, silvervitt metalliskt grundämne med låg densitet. Det är någorlunda formbart men blir sprött när det omformas eller böjs upprepade gånger. Aluminium används sällan i ren form. Istället är det legerat med andra metaller, såsom koppar, zink och magnesium för att erhålla en lätt metall med goda hållfasthetsegenskaper. Den finns i olika former – rund, platt och rör är de vanligaste. Aluminium är relativt dyrt, men som tur är finns små bitar av detta att få tag på ganska lätt.

Mässing är en legering av koppar och zink med en distinkt guldliknande utseende när poleras. Det är tyngre och hårdare än aluminium, och även mer formbart. Mässing är vanligtvis tillgänglig i fast rundstav och bladform, medan mässing lödningstrådar finns i små diametrar. Titta här om du behöver hjälp med lite större arbeten i aluminium, profilgruppen.se.

Men varför använda aluminium till smycken? Här är några för-och nackdelar. Aluminium är lätt att klippa och borra i men repas lätt. Det kan poleras till en spegelyta men visar fingeravtryck och blir skamfilat med tiden om det inte skyddas.