Byggfirma i Nässjö fick en utsmyckad hammare i brons.

Det här med smycken och vad de föreställer är ett mycket intressant område. Man får alltid in beställningar som man själv aldrig tänkt på. Härom året gjorde vi en mycket vacker och utsmyckad hammare som givetvis inte var tänkt att använda utan mer som en prydnad på företagets kontor. Klart att man antar en sådan utmaning! Vi begav oss till Nässjö för att se vad exakt de ville ha. Byggfirman var ganska liten men väldigt fint inredda kontor. Snickerier och härliga färger på allting. Jag hade tagit reda på lite fakta om hammarens varande och historia innan vi åkte. Klicka på denna länk om du behöver en byggfirma i Nässjö, connysbygg.com.

De vanligaste användningsområdena för hammare är att slå i spikar eller bryta sönder föremål. De är ofta utformade för ett specifikt syfte, och varierar i form och struktur. Termen ”hammare” används också för vissa enheter som är utformade för att leverera slag, t.ex. den caplock mekanismen av ett skjutvapen .

Hammaren är ett grundläggande verktyg för många yrken, framför allt på en byggfirma! De vanliga funktionerna är ett handtag och ett huvud, de flesta med tyngden i huvudet. Grundkonstruktionen är handdriven, men det finns också många mekaniskt drivna modeller, till exempel ånghammare, för tyngre användningsområden.

Användningen av enkla hammare går ungefär 2,600,000 f.Kr. när olika formade stenar användes för att slå trä, ben eller andra stenar för att bryta isär dem och forma dem. Stenar sattes på pinnar med remsor av läder eller animaliska senor har används som hammare med handtag med ca 30.000 f.Kr. under mitten av den paleolitiska stenåldern .

Hammarens arkeologiska rekord visar att det kan vara den äldsta verktyg som definitivt bevis finns för dess tidiga existens. Klon på en hammare används ofta för att avlägsna spikar.
Den viktigaste delen av en hammare är huvudet, en kompakt fast massa som kan leverera slag mot det avsedda målet utan att själv deformeras. Den motsatta sidan kan även ha en bolliknande form.

 

Det visade sig vara ganska lätt att göra dem glada på byggfirman i Nässjö. De blev mycket nöjda över sin fina bronshammare på väggen!